Fin recension av ”Drömmar” på Bokfetischist

”Mänskligt mörker, teologiska grubblerier, mannen som vänder världen ryggen och går in i sig själv – Tomas Eklunds novellsamling verkar nästan skriven enkom för mig. Jag bevekas av Tomas Eklund redan i inledningsnovellen ”Lukten” som är riktigt bra, med en enkel handling där man får följa en desperat/galen mans jakt på en hemsk lukt i huset. / … / Jag älskar det! Jag tänker på Tarkovskijs ”Stalker” när jag läser ”Barriären”, faktum är att hela samlingen har en postapokalyptisk känsla även i det vardagliga. Eklund har lekt tankeleken Hur skulle det vara om… och han målar ett intressant och trovärdigt scenario trots att han ofta snuddar vid det fantastiska. Samlingen tappar ingen fart utan går från klarhet till klarhet för att avsluta med några starka noveller med bilder som biter sig fast i medvetandet, för är det ens möjligt att tänka bort bilden av Gud som jobbar på posten i trettiotalets New York?”
Bokfetischist