Fågeln i kejsarens träd

    Fågeln i kejsarens träd
  • Titel: Fågeln i kejsarens träd
  • ISBN: 91-980163-0-X
  • Författare: Tomas Eklund
  • Antal sidor: 232
  • Läs smakprov

När Daniel under första världskrigets sista år drabbas av vandrarlusten tror Stella att hon har förlorat honom för gott. Men de återfinner varandra i en annan tid och på en annan plats – ett möte som har oanade konsekvenser. 

Fågeln i kejsarens träd är en drömsk och poetisk roman om kärlek och sorg som överbryggar tid och rum.

Se video.

Skrivet om Fågeln i kejsarens träd

”En framtida kultbok”
(Niclas Hval, översättare av bl a Marlene von Niekerk och Junot Diaz)

”Den är betydligt mer ambitiös än den gängse debutanten, i sitt utnyttjande av en avancerad berättarteknik och perspektivbyten /… / Han leker med våra föreställningar om vad som är fiktion och vad som är essä – så där som Borges gör, och precis som när man läser Borges börjar det snart svindla, vid introduktionen av bifigurer och inskjutna partier med böcker av påhittade författare /… / Att försöka greppa över så här mycket är vanskligt, men Eklund ska ha all heder för att han vill göra mer än att bara berätta sin historia rakt upp och ned. Jag tjusas av de intrikata spåren, samtidigt som jag stör mig av att marken är så obekant /… / Fågeln i kejsarens tid är en labyrint, som med sina gåtfulla bryderier lyckas vara så där undanglidande som god skönlitteratur ska vara, samtidigt som dess resonemang är så där hållbara som fackprosa ska vara …”
Kulturbloggen Bernur

”Fågeln i kejsarens träd är en gripande berättelse skrivet på ett för debutanter ovanligt moget och genomarbetet språk. Här saknas den sortens språklig tvehågsenhet som annars är vanlig hos skönlitterära förstlingsverk. Tomas Eklunds språk är vackert men samtidigt precist och effektivt. Fågeln i kejsarens träd är tveklöst en spännande debut.”
(Richard Lindholm i BTJ-häftet 21/2012)

”Det vilar något poetiskt och vackert över den. Layouten är behaglig och alldeles perfekt för mina ögon. Dessutom är den över förväntan välskriven /…/ Riktigt imponerande. Början är väldigt gripande /…/Den är djup inte bara i sin handling, utan också med sina existentiella frågor och tankar. Språket är så vackert och poetiskt att jag aldrig blev uttråkad eller trött. Sidorna flöt förbi lika lätt som orden. En mycket bra debut av Tomas Eklund skulle jag vilja säga, och jag ser fram emot att läsa mer av honom.”
Bohuslänningens bokblogg

”För en gång skull, så hade jag inte haft något emot en längre bok här. Snöglobsvärlden /…/ är en värld jag hade velat stanna i i veckor.”
Boktradition

”Atmosfären är drömsk /…/ Stämningen i Fågeln i kejsarens träd är apokalyptisk och nästan kuslig /…/En bok som finns kvar långt efter att den har blivit utläst”
Nattens bibliotek