Drömmar från provinsen

    Drömmar från provinsen
  • Titel: Drömmar från provinsen
  • ISBN: 91-980163-2-1
  • Författare: Tomas Eklund
  • Antal sidor: 209
  • Läs smakprov

Martin upptäcker en underlig lukt i sitt hus som han måste finna källan till. Rashid får uppleva att livet efter döden inte är riktigt vad han hade hoppats på när han möter ett par hämndens änglar. En man drar till skogs efter den stora katastrofen för att bygga ett hus åt all världens sjuksköterskor men förföljs av en egensinnig byråkrat. Adam vandrar Jorden runt på jakt efter en försvunnen gud som en gång i tiden gett honom ett uppdrag.

12 berättelser från den själsliga provinsen, långt bort från de normala människornas allfarvägar. 12 berättelser med en lätt doft av Murakami eller Bradbury.

Skrivet om Drömmar från provinsen

”Slutligen vill jag nämna ”Röster”. Den får ett eget stycke för att den är så jävla bra. Här finns allt: Saknad, sorg, skuldkänsla, skräck, förlösning. Jag nämnde tidigare att Eklund inte skriver science fiction. Inramningen till denna novell skulle nog kunna tolkas som just science fiction, men det är inte det som är det viktiga. Likt Ray Bradbury använder författaren enbart det tekniska som ett redskap för att föra fram eviga mänskliga teman. Det är bitvis briljant, men ibland också rätt obehagligt. En viss scen påminde mig en del om filmen Event Horizon, vilket är ett gott betyg. Att dessutom skriva en berättelse som innehåller en ”galen vetenskapsman” utan att det blir tramsigt, det lyckas Eklund med, med den äran.”
Cronopio.

”Drömmar från provinsen är Tomas Eklunds andra bok. Han debuterade 2012 med romanen Fågeln i kejsarens träd. Drömmar från provinsen är en novellsamling innehållande tolv berättelser som pendlar mellan vardaglighet och surrealistiska fantasmer. Huvudpersonerna försöker på olika vis nå bortom vardagslivets krav och upprepningar för att gå en annan verklighet till mötes. Tomas Eklunds språk är såväl klart och avskalat som fantasifullt och extravagant. Han förmår verkligen att fånga undantagstillstånden i mänskliga psyken. Är det människorna som inte passar in i samhället eller är det samhället som inte är anpassat åt människorna? Berättelserna griper tag i läsaren och ställer viktiga frågor om de mänskliga livsvillkoren i det nutida samhället. Språket i boken är välskrivet och vackert. Tomas Eklund är född 1964 och bosatt i Stockholm. Han är förutom författare även verksam som förläggare.”
Rickard Lindholm i BTJ-häftet 13:2013.

”Mänskligt mörker, teologiska grubblerier, mannen som vänder världen ryggen och går in i sig själv – Tomas Eklunds novellsamling verkar nästan skriven enkom för mig. Jag bevekas av Tomas Eklund redan i inledningsnovellen ”Lukten” som är riktigt bra, med en enkel handling där man får följa en desperat/galen mans jakt på en hemsk lukt i huset. / … / Jag älskar det! Jag tänker på Tarkovskijs ”Stalker” när jag läser ”Barriären”, faktum är att hela samlingen har en postapokalyptisk känsla även i det vardagliga. Eklund har lekt tankeleken Hur skulle det vara om… och han målar ett intressant och trovärdigt scenario trots att han ofta snuddar vid det fantastiska. Samlingen tappar ingen fart utan går från klarhet till klarhet för att avsluta med några starka noveller med bilder som biter sig fast i medvetandet, för är det ens möjligt att tänka bort bilden av Gud som jobbar på posten i trettiotalets New York?”
Bokfetischist

”Bitvis skriver Eklund lysande intriger gestaltade med hjälp av en sinnrik besvärjelseprosa som i sina byggen skapar ett förrädiskt lugn, en osund tomhet eller bara ett stillastående elände. När han är som bäst skriver han rakt, klart, skalpellartat blankt, befriande kravlöst men otäckt och overkligt djupbra i vissa delar, oftast etablerande sinnrika betydelser i djupare mening som till exempel i inledningsnovellen ’Lukten’… Han lägger ut förrädiska, vilseförande doftspår Eklund så det drar så jävla fint i snoken … Det är så infernaliskt bra när det är så där knivigt och blir så där utvecklat invecklat i förvecklingarna och Eklund får till det på allvar.”
Benny Holmberg, Tidningen Kulturen

”De avslutande novellerna är de bästa. ’Vingar’ handlar om en utstött man med vingar; ’Araknofobi’ är en gåtfull historia om en man som tycker sig se trådar som faller ned från en gigantisk spindel; i ’Adams teofani’ är det oklart om en man i New York är en enstörig brevbärare eller gud fader själv … Tomas Eklunds berättelser är surrealistiska med drag av skräck och, i något fall, science fiction. Han skriver prydligt om det mystiska utan att ge några svar. Vissa noveller är varianter på varandra, men de som bryter mot mallarna är spännande läsning.”
Spektakulärt – om svensk och nordisk science fiction, fantasy och skräck